„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” – te słowa już w IV wieku przed naszą erą wypowiedział Hipokrates, jeden z najwybitniejszych lekarzy greckich, uznawany za praojca medycyny. Dlatego w ramach realizacji szkolnego programu wychowawczo-profilaktycznego kształtujemy nawyki zdrowego odżywiania. Od najmłodszych lat uczymy, że jedzenie owoców i warzyw ma pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Owoce i warzywa
zapobiegają powstawaniu anemii, są naturalnymi lekami
przeciwwirusowymi, pełnią rolę antybiotyków, obniżają poziom „złego”
cholesterolu, a więc działają
dobroczynnie na funkcjonowanie serca. Ponadto poprawiają odporność organizmu,
zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu. Zapewniają
także prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci), regulują pracę mózgu, działają dobroczynnie na zmysł wzroku, poprawiają
pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji, działają przeciwalergicznie... A oto nasza warzywno-owocowa artystyczna odsłona.
|